5 Regels Zelfontwikkeling


5 Regels om jezelf krachtig neer te zetten


Als je op zoek bent naar de volgende stap die bij je past, een doorbaak in je persoonlijke ontwikkeling... meer succes op alle vlakken in je leven.... als je àlles uit het leven wil halen...


Ga dan rustig zitten en geniet van deze blog ...


Hier komen de regels...1. Stop met jezelf zielig te vinden & medelijden met jezelf te hebben


Zonder twijfel is dit 1 van de belangrijkste stappen om te starten. 


Als meer mensen dit echt zouden begrijpen, werden er onmiddellijk 80% van alle zelfhulp-cursussen geannuleerd.


Ik heb het over zelfmedelijden.


Hoeveel van ons hebben medelijden met zichzelf?

Geef het maar toe :-) We voelen dit allemaal af en toe en dat is volkomen normaal en natuurlijk.

Onszelf eraan herinneren hoe vreselijk de wereld eraan toe is, hoe we niet alle kansen kregen toen we opgroeiden, hoe oneerlijk het is dat we geld, vrienden, werk verliezen... Hoe sommige mensen tegen ons zijn.


We zijn het slachtoffer. En zelfmedelijden geeft ons een meelevend schouderklopje. Ironisch genoeg voelt dat goed om dat we onszelf een bevestiging geven dat we gelijk hebben.


"Ja Kristien, je dacht altijd al dat je niet belangrijk was. Mensen zeiden wel dat dat niet zo was, maar jij weet het wel. En kijk wat je vandaag weer overkomt! Voila, dat bewijst het.  Je BENT waardeloos. Pfff, wat is het leven moeilijk!"


Zie je wat ik bedoel? Denk daar eens over na.


En het is iets heel raar. Want de meesten van ons beseffen niet hoe vaak we ons in zelfmedelijden wikkelen. Velen van ons spelen het slachtoffer elke dag opnieuw en opnieuw. 


We doen het als we ons zorgen maken over ons uiterlijk. Wanneer we klagen over onze job. Wanneer we jaloers zijn. Het is zo ingedrongen in ons leven dat we het zelfs automatisch doen (en dus onbewust).


Maar zelfmedelijden is de ergste emotie. Meer nog dan boos zijn, hebzucht of welke dan ook. 


Zelfmedelijden laat niks anders over, alleen zichzelf. Het is vernietigend en verslavend en een gewoonte. Het geeft je een gevoel van machteloosheid, alsof je geen keuze hebt. 


Dus als je zelfmedelijden zou afleren, zou je echt gelukkig zijn. Want zelfmedelijden is de enige barriere tussen jou en geluk. 


Stop met jezelf zielig te vinden en je zal gelukkig zijn !


Dus als je vanaf vandaag alleen dit onthoudt, ben ik al heel blij :-)


Elke keer je zeurt over de kinderen, je werk, je salaris, je partner,... zeg je hardop tegen jezelf: 

STOP MET ZELFMEDELIJDEN TE HEBBEN!


Hoe vaker je dat doet, hoe meer je het eigen zal worden en hoe meer het je leven serieus zal veranderen.


Deze simpele techniek zal je leven veranderen. Dat beloof ik. 


Dit is een eerste mooie stap om je eigen beperkende overtuigingen te verwijderen en je verder te helpen naar vrijheid, zelfontwikkeling en geluk.
2. Leer loslaten

Ja daar is ie weer. Dit is een van de krachtigste zelfontwikkelingsvaardigheden die je ooit zal leren. Maar HOE laat je dan iets los?


Loslaten geeft je de superkracht om vervelende emoties te ontkoppelen en dus je angst, boosheid, verdriet, trots en ego te controleren, allemaal in 1 beweging. 


We hebben allemaal elke dag emoties, dat is wat ons menselijk maakt. 

En vaker dan niet, helpen ze ons verder. Door de evolutie werden onze basis emoties zo uitgekozen dat we het best kunnen overleven.


We voelen angst als we met gevaar worden geconfronteerd. Verdriet na dood. Boosheid als we niet begrepen worden. En deze zijn noodzakelijk om te leven.


Maar soms gaan emoties rebelleren.

Ze leiden ons in de verkeerde richting en laten ons dingen doen die we eigenlijk niet willen.

Emoties zorgen er voor dat we angst voelen om voor een groep te spreken: je lichaam reageert, je keel wordt droog en voelt dichtgeknepen, je handen beginnen te zweten in afwachting dat je het podium op moet of naar voor wordt geroepen. 


Dus onze emoties zijn niet altijd goed voor ons want ze houden geen steek. Dus onthou deze:

Je BENT je emoties NIET.


Deze vergissing maken de meeste mensen. Je kan kiezen of je in de emotie blijft of niet. Je ervaart je emoties, maar je bent ze niet. Het zijn maar gevoelens die voorbij komen. 


En omdat jij je emoties niet BENT, kan je ze dus "laten gaan" - op bevel. 


Bijna elke vorm van therapie heeft als doel je ongewenste emoties los te laten. Je kan angst en woede even gemakkelijk uitzetten als het licht. 


Wat mij persoonlijk stoorde is dat deze therapiën vaak lang kunnen duren. Ik wéét wel wat mijn probleem is, maar hoe kom ik ervan af??


Dus hoe kan je ongewenste emoties loslaten?

Herinner je: je BENT je emoties niet. Zelfs op dit moment hou je je stevig vast aan je emoties ook al besef je het niet. 

Je bent verbonden met boosheid als je die vervelende persoon ziet, verbonden met angst als je openbaar moet spreken. 


Je houdt je dus vast aan die emoties. Jij hebt de controle en je beseft het niet.Haal even een situatie op waarbij je een emotionele lading voelt. Een bepaald persoon, situatie of een kleine verslaving.

Ontspan, wat het ook is.


Nu, met in je achterhoofd wat ik hier zei over emoties, vraag aan jezelf: 'Kan ik dit loslaten?'


Zeg hardop "JA" of "NEE". Het maakt niet uit wat het antwoord is, zeg gewoon het eerste wat in je opkomt. Alles is goed.


Dan, als het kan, voel je dat je je loskoppelt van de emotie. Zoals een balletje waar je in knijpt en je stopt met knijpen. Laat het toe dat de spanning wegebt, en dat de emotie afneemt... Adem rustig in en uit en bij het loslaten adem je uit. Stel je hierbij voor dat er een deur in je buik open gaat. En voel het naar buiten gaan.

 

Een opgelucht gevoel volgt...


Wanneer je nog weerstand voelt bij de vraag "kan ik dit loslaten?", volg dan met:

"voor nu even?" "even om te proberen?" "voor de lol?"  en "gewoon omdat het verstandig is om te doen".


Check opnieuw hoe je je voelt. Emoties hebben laagjes dus het kan zijn dat je de vraag nog eens herhaalt. 

Blijf de vraag herhalen tot je voelt dat je kan stoppen.


Deze simpele techniek is de basis van het loslaatproces.


Voor diegenen die nu al verder denken :-)


Ja je kan dit ook omgekeerd toepassen bij emoties die je wél wil.


Dus als je je trots voelt, gelukkig, blij, verliefd, vrolijk,... vraag jezelf dan :

"kan ik dit wat langer vasthouden?"

"Nog wat langer?"


Maak jezelf deze vaardigheid meester, en je zal snel verandering merken door meer geluk, vrijheid en emotionele controle in je leven te voelen. 


Loslaten is dus eigenlijk de behoefte eerst meer aandacht geven waar ze om vraagt om ze dan te laten gaan. Het is een zelf-ontwikkelingstool die achter bijna elke therapie gaat en jij hebt daar nu de sleutel voor.


Ik heb nog meer "loslaattechnieken" die ik hier binnenkort zal posten.
3. Geloof niets van wat je denkt


Ik vind ons brein geweldig. Maar niemand heeft ons uitgelegd hoe het werkt voor ons. Het kan duizenden gedachten per seconde verwerken. Het kan zichzelf overschrijven. Het slaat alles op in ons celgeheugen. Alles. Er wordt niets overgeslagen.


Ik ben gaan uitzoeken hoe ik mijn brein optimaal kan inzetten en gebruiken voor mij ipv tegen mij. NLP heeft daar voor een groot stuk mee geholpen. 


Want je brein is fantastisch!

Maar je brein is ook de bron van al je beperkingen.


Je brein is eigenlijk zoals een computer.

Alles wat je wil dat het doet, moet je er zelf insteken, programmeren, herformatteren,...


Het neemt op, speelt af, neemt op, speelt af.


Het neemt een prikkel waar, bijvoorbeeld 'zon' (of zelfs het woord zon) en linkt dat met een emotie zoals blij, geluk.

In de toekomst, wanneer je brein zon oppikt of het woord ziet, speelt het de emotie van blij, geluk af. In de psychologie heet dit patroon matching.


Dit is geweldig, maar het beperkt ons ook.

Want het wil zeggen dat veel van de zaken die ons werden aangeleerd, ook een opname zijn van iemand znders. Een opname dus van 1 specifiek persoon.

Als deze personen die jou het meest hebben aangeleerd, niet al doen, zijn of hebben wat jij wil , waarom zou je dan deze overtuigingen geloven die jij hebt overgenomen?


Je kan bewuste keuzes maken die los staan van alles wat je tot nu toe geloofde.

Je hoeft ze alleen maar te 'overschrijven'. 

Daarvoor gebruik ik vaak affirmaties. 


Dat zijn eigenlijk nieuwe gedachten die je graag zou hebben, die je wel helpen en dus niet meer beperken om je doelen te bereiken.


Je brein is dus superkrachtig maar als je ook beseft dat het de bron van al je beperkingen, ga je snel ontdekken hoe innerlijke vrijheid voelt en een grote stap zetten in je persoonlijke ontwikkeling.


In mijn jaartraining leer ik je hoe je zélf uitschrijft hoe jij wil dat je leven eruit ziet door je los te maken van de 'labeltjes' die nu in je brein zitten. 4. Gebruik je gevoeligheid anders


Ik denk dat ik al iets over jou weet...

Ik weet dat je heel gemotiveerd bent met een sterk verlangen om te veranderen. Je bent waarschijnlijk spiritueel, succesvol en vaak een uitzondering in je familie omdat je anders bent. Je bent ook heel intelligent. 

En.... super gevoelig. HSP misschien. 


En dat is een geschenk. Want er lopen veel mensen rond die extreem ongevoelig zijn. Dus jij bent een speciale editie.

Jij kan mensen beter lezen dan de meesten. Je weet precies wat nodig is om mensen tevreden te stellen en je bent flexibel genoeg om je aan te passen aan je omgeving. 


MAAR...


Om innerlijke vrijheid en geluk te ervaren én jezelf persoonlijk te ontwikkelen, heb je de volgende stap nodig.


Je dient de behoefte aan goedkeuring achter je te laten en je gaat stoppen met te gevoelig te zijn.


Je spendeert nog te veel tijd aan het anderen naar hun zin te maken. Je wil iedereen blij maken en hoopt dat de juiste mensen je leuk vinden, dat mensen jouw levensstijl goedkeuren. Dat maakt je te gevoelig voor het leven.


Dit weerhoudt ons van authentiek  te leven en onszelf te zijn.


STOP daarmee... met je alles persoonlijk aan te trekken.


Werd je oooit aan iemand geweldig voorgesteld op een feestje of evenement? En enkele momenten later verzint deze persoon een excuus en verlaat je conversatie?


Of je komt binnen op kantoor of in de kantine waar het plots stil wordt? Het lachen wordt gefluister en je vraagt je stiekem af wat er gebeurde?


STOP met zo gevoelig te zijn.


Op kantoor waren ze misschien jouw verjaardag aan het plannen en op het feestje kreeg je gesprekspartner plots buikkramp.


Jouw standpunt is altijd relatief. Je zal situaties nooit neutraal bekijken dus stop met daarover zo gevoelig te zijn en leef je leven.

Je kan niet iedereen tevreden stellen en dat hoeft ook niet. je probeert je persoonlijkheid te wijzigen om bij elk karakter te passen en aan het eind van je dag ben je opgebrand, leeg, uitgeblust.

Om morgen opnieuw te starten.


Je kan niet voor iedereen goed doen. PUNT. 


Als je dat dat probeert, ben je niet jezelf. 


Wees jezelf. 

Ik bedoel echt jezelf. Je innerlijke zelf dat vaker NEE wil zeggen dan jij. Je innerlijke zelf die trots is omdat het echt is. De ECHTE jij. 


Door jezelf te zijn, komen er mensen op je weg die zijn zoals jij. Die je begrijpen en die je leuk vindt. Door achter je te laten dat je goedkeuring nodig hebt, krijg je automatisch bevestiging, gewoon omdat mensen authentiek aanvoelen en dat fijn aanvoelt. 
Cadeautje:

Gebruik mijn krachtige affirmaties die je helpen om weer naar je ziel te luisteren en overvloed, welvaart, liefde en geluk in je leven aan te trekken.

Gebruik ze elke dag zodat ze je nieuwe overtuigingen worden.
5. Wees NU gelukkig


We hebben het allemaal al duizend maal gehoord dat we in het moment moeten leven, de dag plukken, NU gelukkig zijn.

Ik ben er zelfs zeker van dat je het al zo vaak gehoord hebt dat het niets meer betekent.


Als we eerlijk zijn en iedereen zijn leven zou leiden alsof elk moment het laatste was, zouden we dure wagens kopen, champagne drinken, op reis vertrekken,...


Gelukkig zijn gaat niet over extreem leven of dure materialen.


Gelukkig zijn is beslissen om je geluk niet uit te stellen naar morgen.

Beslis NU om gelukkig te zijn en je bent het.


Het kan zijn dat je in het verleden leeft en denkt wat er vorige week gebeurde, hoe die ene persoon tegen je deed, hoe je je schaamde over dat wijn-ongelukje.


Het kan zijn dat je in de toekomst leeft en je zorgen maakt over wat je deed en hoe dat mogelijk problemen zal opleveren, hoe je vakantie zal zijn, hoe je investeringen lopen of je zaak.


Niets daarvan is in het NU.


Je brein zal aan alles denken behalve aan nu. 


We spenderen 95% van onze tijd aan ofwel het verleden reconstrueren ofwel dagdromen over de toekomst. 

Dit moment is alles wat je hebt. Het is de enige tijd dat je iets kan veranderen of doen.


Ben je gelukkig op dit moment? Wat zou je in dit moment veranderen om je beter te voelen? Kan je nog meer luisteren naar wat je ziel nodig heeft?


Denk even aan wat er echt toe doet.In mijn training van shit naar SHINE, bekijken we nog dieper hoe je door je eigen taalpatronen je bestellingen bij het Universum saboteren.