10 lessen vanuit trauma


10 onverwachte lessen die ik leerde van traumaAls je me al even kent, weet je dat ik in dit leven al wat trauma mee kreeg: als kind ervaarde ik misbruik en op mijn 16de was ik suïcidaal. 

Ik ging in therapie.


Voor degene onder jullie die in therapie waren - je zal misschien herkennen dat deze je niet altijd helpt op de manier die jij nodig hebt!


Dat was ook zo voor mij: na 2 jaar in behandelingen, was mijn mentale toestand er niet op vooruit gegaan dus bracht ik mijn jonge levensjaren vooral door met uitzoeken hoe ik mezelf kon healen. (healen = 'genezen', beter maken)


Vandaag deel ik graag enkele lessen met jullie die ik leerde door trauma te healen in de hoop dat het je helpt om vrij te worden, net zoals ik deed en veel van mijn cliënten.
1. Het trauma 'zit' in je lichaam.

Wist je dat het trauma dat je meemaakte opgeslagen zit in de cellen van je lichaam?


Daarom kan je je lusteloos voelen, moeilijk slapen, en pijn in je lichaam voelen die nooit helemaal lijkt weg te gaan.

(Dit is ook de reden waarom therapie waarin je enkel 'spreekt', wilskracht en hypnose voor jou mogelijk niet werken!)


Als je de juiste healingtools voor jou vindt (Energie healing, Pranic Healing, Body Based Trauma Work, familieopstelling,...) zal je zwaarte uit je lichaam voelen verdwijnen en een soort opluchting voelen zoals je dat nooit eerder hebt ervaren. J

e lichaam zal zich openstellen en ontspannen op een natuurlijke manier omdat je de fysieke spanning voelt verdwijnen.


Dit is onderandere de reden waarom ik zelf Pranic Healer en trainer geworden ben: ik wil zoveel mogelijk vrouwen helpen waar ikzelf enorm lang over gedaan heb. Het hoeft niet lang en moeilijk te zijn. Natuurlijk dien je je verantwoordelijkheid te nemen en je werk te doen, maar iedereen die dit WIL, kan het ook. Er is wel moed voor nodig. 2. Je bent NIET gek.

De stemmingswisselingen en uitbarstingen die je ervaart en de reacties die je hebt op bepaalde zaken zijn behoorlijk normaal

rekening houdend met het trauma dat je meemaakte!

De vragen die ik mezelf indertijd het meest stelde waren: 'Is dit normaal dat ik me zo voel? Ben IK wel normaal?'

'Ben ik gek aan het worden?'

'Ben ik onherstelbaar beschadigd?'

'Komt het ooit nog goed met me?'

'Kan ik ooit nog vreugde voelen?'


Neen - Je bent niet gek en je bent ook niet zo gebroken dat je niet meer te herstellen valt.

En ja je kan nog vreugde ervaren als je daar zelf voor kiest.


Er is niets om je over te schamen, je lichaam probeert je alleen maar in leven te houden op de best mogelijke manier die het kent.


Als eender wie hetzelfde zou hebben meegemaakt, zouden zij vandaag ook deze reacties ondervinden!


Ik wil ook even erkennen dat het erg geïsoleerd/eenzaam kan voelen als je je anders voelt dan de mensen rondom je.

Ik begrijp dat volledig en weet hoe het voelt. Maar laat dit er niet voor zorgen dat je denkt dat er iets 'mis' is met je. 3. Ja dit kan hersteld/geheald worden.

Deze vraag wordt me het vaakst gesteld: 'kan ik geheald worden?' Soms zien we andere mensen worstelen en denken dan dat onze situatie ook niet kan beteren.


Ik werkte met honderden mensen in binnen- en buitenland die allemaal totaal andere levenservaringen hadden en ik kan je verzekeren:

'ja je kan geheald worden'. Meer nog: je kan jezelf healen.


Ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die te gebroken was of waar healingen en traumawerk niet bij werkten.


Het gaat er gewoon om dat jij de juiste tools vindt en dat je ze blijft gebruiken tot je je stukken beter voelt.


Elke verslaving is terug te leiden naar emotionele pijn of (vaak onbewust) traumatische gebeurtenissen uit onze kindertijd.

Om te helen van verslaving moeten we kijken naar wat deze verslaving voor jou 'oplost'.

En dient iemand de bereidheid te hebben om echt te stoppen en te kiezen voor zichzelf.4. Je dient je te focussen op je familiesysteem healen.

Dit is een belangrijke: 80-90% van je issues komen uit je familiesysteem en kindertijd. En veel van je mentale toestand werd doorgegeven vanuit je voorouders.


Hierdoor is het nutteloos om je proberen te healen zonder rekening te houden met je familiesysteem. Dat werkt gewoon niet!


Dus nummer 1 wat ik mensen aanraad is om te focussen op het healen van hun familiesysteem. Dit kan door een familieopstelling. Hieraan wordt ook veel aandacht besteed in de training (van shit naar SHINE).5. Geef jezelf tijd om alles te "verteren"

Toen ik ontdekte hoe ik mezelf kon healen, ging ik er volledig in op: ik healde mezelf elke dag, volgde coachings en studeerde allerlei cursussen door elkaar.


En dat was te veel...


Het trauma en de blokkades in mijn lichaam hadden tijd nodig om eruit te geraken!


Ik merkte dat ik vaak moest geeuwen (dat is het zenuwstelsel dat zichzelf reset en dus dingen loslaat), mijn handen en voeten tintelden (spanning die verdwijnt) en ik voelde me moe en hongerig.


Wat een groot teken is dat er grote zaken aan het verschuiven zijn.


Het is belangrijk om de healing niet te overhaasten en je lichaam te laten bijkomen op haar eigen ritme.


Het is OK om enkele maanden te nemen om hier volledig doorheen te werken.6. Dagelijkse Zelfhealing helpt echt

Ik zweer bij deze methode - die ik zelf en mijn cliënten en studenten dagelijks gebruiken. Het is zoals een innerlijke douche nemen die alle 'zwaarte' zuivert en wegwast en je een lichter en opgelucht gevoel geeft hoe vaker je het doet.


Ik blijf ervan versteld staan hoe goed ik me voel als ik mijn dagelijkse zelfhealing toepas.

Wij mensen komen dagelijks in contact met anderen dus is het logisch dat we ook onszelf energetisch reinigen elke dag.
7. Je kan het leven creëren dat bij jou past

Op een gegeven moment merkte ik dat ik niet langer mijn management-functie wou en de hele dag op kantoor moest zitten. Ik wou ook niet meer naar luide feestjes gaan of naar plaatsen waar veel lawaai was. Ik hou van mijn rust en stilte.

Ik leerde me bewust worden van te stoppen met pleasen en mijn eigen hulpbronnen gebruiken.


Dus werd ik duidelijk over wat juist voor mij voelde en bouwde mijn leven daarrond!


Ik run nu mijn eigen prachtige zaak vanuit ons huis in het groene natuurgebied van Wintershoven. Ik ben omringd met mensen die van mij houden en waarvan ik hou en vooral: ik heb zoveel rust en stilte als ik wil! :-)


Hetzelfde is mogelijk voor jou.


Wees dapper en heb de moed om eerlijk te zijn wat jou een goed gevoel geeft en creëer een leven dat bij JOU past en niet een waar jij probeert ergens in te passen of je probeert aan te passen. Dit maakt alle verschil.8. Laat niemand (ook jezelf niet) bagatelliseren wat je echt nodig hebt

En dit is een super belangrijke: Van de persoon die je zegt 'wees niet zo gevoelig', tot jijzelf die verwacht dat je 24/7 werkt, tot je vrienden die je mee op vakantie willen terwijl jij enkel rust wil. 

Waar in je leven bagatelliseren jijzelf of anderen nog wat jij echt nodig hebt?


Ik deel normaal niet veel over mijn privé-leven en mijn worstelingen.


Maar ik leerde dat ik voor mezelf moest opkomen en mijn eigen leven moest ontwerpen zodat het VOOR me werkt en niet tegen me.

En ik voed ook de mensen rondom me op over hoe ze me hierin kunnen steunen.


(Meestal moest ik mezelf en anderen eraan herinneren dat mijn trauma echt was en dat ik niet gewoon kon zeggen: 'zet je erover')

Met de zelfdoding van mijn partner ging ik opnieuw door alle lagen emoties heen en ging zo diep dat het noodzakelijk was om grenzen aan te geven en neen te zeggen omdat ik voelde dat mijn lichaam anders zou lijken te knakken.


Ik leerde uit mijn hoofd naar mijn gevoel gaan. Daar waar ik zolang niet geweest was omdat het te heftig pijn deed. 

Maar daar, in mijn lichaam, vond ik alle healing die ik nodig had.
9. Het leven hier kan je leren

In ideale omstandigheden, hebben je ouders je beschermd en je zachtjes aangemoedigd om de wereld te ontdekken zodat je dit 'leven' kan ontdekken op eigen houtje. 

Van daaruit zou je opgegroeid zijn met hun als gidsen en zou je waardevolle tools hebben meegekregen over hoe je omgaat met geld, relaties, gezondheid, carrière, enz...


Het probleem is dat de meeste mensen hun kindertijd niet perfect was. We missen wat lessen. Onze ouders kunnen ons niet alles leren.

Ze hebben zelf niet alles geleerd.


Als volwassenen, realiseren we ons dat we wat serieuze kennis missen in ons dagelijks leven!


Bovendien heeft onze ziel gekozen uit  12 verschillende levenslessen die we willen meester worden in dit leven, waardoor onze ouders niet kunnen ingrijpen op dit pad. Sterker nog, vaak hebben we met hun een zielscontract gesloten om ons aan onze eigen levensles te herinneren.


Het goede nieuws is dat we dit allemaal kunnen leren:

Succes is een vaardigheid die aangeleerd kan worden. Geld is een vaardigheid die aangeleerd kan worden.

Je kan zelfs leren hoe je een gezonde en liefdevolle relatie hebt!

Hiervoor dien je eerst bewust te worden dat je emotioneel mogelijk wat schade opliep die we nu gaan herstellen.10. Je verdient steun en omringd te zijn door mensen die je begrijpen

Ja ja ja! Omgaan met wat je hebt meegemaakt is al moeilijk genoeg. Je maakt dingen alleen nog moeilijker door jezelf in je eentje proberen te healen. 


Mensen hebben die je helpen klimmen naar het volgend niveau en die onvoorwaardelijk van je houden zijn meer dan waardevol.


Ik zou er simpelweg niet meer zijn zonder mijn coaches, healers en mentors. En natuurlijk mijn soulmate Lode (+) en dochter Eline.


Hulp leren vragen en aanvaarden heeft me geholpen om het leven te creëren dat ik vandaag leid.


Wanneer trauma deftig 'verteerd' kan worden, zal je voelen dat het je diepte, kracht en wijsheid kan brengen!

Daarom hebben mensen die trauma meemaakten, vaak de neiging om meer in het leven te realiseren en hebben vaak ook een diepere levenservaring.


Mijn intentie voor jou is dat je terug opgelucht en stralend vooruit kan en eindelijk je leven kan creëren zoals jij het wil!

Ik ben er voor je als je daar hulp bij nodig hebt. 

Let op: als je voelt dat er meer aan de hand is, schakel dan steeds professionele hulp in.